logo         

 

 


» Paleo Koláč
Mandlově-sezamový ovocný koláč

Koláč je bez lepku,vhodný i pro celiaky

Bezlepkový koláčik ovocný

 

 

 

 

 

 

potřebujeme:
13 dkg paleo-mandlí
5 dkg paleo-sezam
6 vajec
10 dkg březového cukru
50 dkg borůvek (nebo jiného ovoce)
1 citron, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky vanilky
pekáč 25x30

postup:

Troubu předehřejeme na 170 ° C.
Bílky oddělíme od žloutků. V misce vyšleháme bílky.
K žloutkem přidáme prášek do pečiva, březový cukr, citronovou kůru a vanilku.
Utřeme do pěny a přidáme půl dávky Mukovi směsi paleo a pořádně vymícháme.
Pak střídavě přidáváme po lžičkách vyšlehané bílky a zbytek mouky.
Dáváme pozor, aby těsto zůstalo vzdušné a pěny.
Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme ovocem.
Pečeme 30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a krájíme na kostky.


Ovocný koláček bez lepku je osvěžující, těsto připomíná typické piškotové těsto.


Dobrou chuť!

Mrkvový koláč z dýňové mouky

Koláč je vhodný i pro celiaky.

Paleo mrkvový koláč z tekvicovej múky

 

 

 

 

 

 

 

potřebujeme:
3 hrnky paleo-dýně
3 hrnky čerstvě nastrouhané mrkve
1 lžička soli, 1 lžičku sody
1 lžička mletého muškátového oříšku, 1 lžíce skořice
5 vajec, 1/2 hrnku medu, 1/4 hrnku olivového oleje
1 hrnek rozinek, 1 hrnek nadrobno nasekaných oříšků
Poleva: 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce horké vody, 8 lžic moučkového třtinového cukru
Koláč je vhodný i pro celiaky.


postup:

Troubu předehřejeme na 170 ° C.
Formu na dort vymažeme a vysypeme paleo moukou.
Mouku, koření a sodu smícháme dohromady.
Utřeme vajíčka, med a olej.
Suché přísady postupně přidáváme do vlhkých a dobře promícháme.
Přidáme mrkev a nakonec rozinky a oříšky.
Pečeme cca 30 minut, průběžně kontrolujeme.
Upečený koláč necháme odstát 10 minut, potom vyndáme z formy.
Polevu připravíme vymíchání citronové šťávy, horké vody a za stálého míchání přidáváme cukr dokud nezískáme hustou konzistenci.
Polevou zdobíme vychladlý koláč, který necháme ztuhnout v lednici.


Koláček je sytý, není příliš přeslazený a má příjemnou oříškovou chuť.


Další doporučení:
Na koláč můžete použít i formu srnčí hřbet a nemusíte ho polévat citrónovou polevou. V tom případě máte z něho chutný nasládlý chlebíček.

Dobrou chuť!