logo         

 

 


» Paleo Keksy
Mandlově-makový keks s citronovou šťávou

Paleo mandľovo-makový keksík

 

 

 

 

 

 

potřebujeme:
1,5 hrnku paleo-mandlí
1 lžíce paleo-mak
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1/4 hrnku medu
1 vejce, 3 lžíce másla

6 lžic citronové šťávy
Keks je vhodný i pro celiaky.

postup:

Suché suroviny smícháme dohromady, přidáme med, máslo, vejce a nakonec citrónovou šťávu.
Vše spolu dobře vymícháme.
Z těsta tvarujeme sušenky a ukládáme na suchý plech (asi 16 kusů).
Pečeme 20 minut při teplotě 150 ° C.


Keks mandlovou nahořklou chuť s jemným citronovým, makovým a skořicovým nádechem. V případě sladší varianty je možné keks obalit v cukru nebo natřít džemem.


Dobrou chuť!

Kakaové sušenky z chia mouky


Sušenky jsou bez lepku,vhodné i pro celiaky.

Chia keksík z chia múky

 

 

 

 

 

 

potřebujeme:
120 g chia mouky
20 g kakaa
120 g másla (nebo kokosového oleje)
50 g moučkového cukru (nebo březového cukru)
moučkový cukr na posypání (nebo džem na potření)


Sušenky jsou bez lepku,vhodné i pro celiaky.

postup:

Ze surovin vymícháme hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme zeleně tvary.
Pečeme 14 minut při teplotě 180 ° C na suchém plechu.
Vychladlé sušenky obalíme v práškovém cukru nebo potřeme džemem.


Sušenky jsou jemné a hodí se ke kávě nebo čaji.


Dobrou chuť!

Snídaňové chia sušenky

 

Sušenky jsou bez lepku,vhodné i pro celiaky.

Raňajky bez lepku

 

 

 

 

 

 

potřebujeme:
1,5 hrnku paleo-mandlí
1 vejce
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky oleje
2 lžíce skořice
1,5 lžíce chia semínek

postup:

Ze surovin vypracujeme tuhé těsto.
Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm.
Z vyváleného těsta vyřezáváme nebo vykrajujeme krekry požadovaného tvaru.
Pečeme 15 minut při teplotě 170 ° C.


Výživné chia krekry jsou vhodné ke snídani se slanými nebo sladkými pomazánkami.

Dobrou chuť!

Konopné sušenky


Konopný keksík je vhodný pro celiaky. Recept se dá upravit pro vegany a diabetiky

Konopný keksík canabis

 

 

 

 

 

 

potřebujeme:
3/4 hrnku paleo-mandlí
1/4 hrnku paleo-konopí (nebo paleo-len)
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 lžička mletého zázvoru (nebo skořice nebo vanilky)
3 lžíce másla (nebo kokosového oleje)
3 lžíce medu (nebo melasy)

postup:

Všechny ingredience spolu velmi dobře promícháme.
Vytvarujeme 8 malých nebo 6 větších sušenek.
Pečeme 6 - 10 minut při teplotě 170 ° C.
Keksíky vyjmeme a necháme vychladnout.


Keksíky mají pikantní zázvorovou chuť s máslovým nádechem a typickou konopnou vůní.

Další doporučení:
Keksíky se dají připravit iv sladší provedení se skořicí, vanilkou, a také s jemnější lněnou moukou tak, jak jsou uvedeny tyto varianty v receptu.


Dobrou chuť!

mandlové kuličky

Mandlové kuličky jsou vhodné i pro celiaky, diabetiky a vegany.

Paleo mandľové guľky

 

 

 

 

 

 

potřebujeme:
185 g mouky paleo-mandlí
40 g paleo cukoressimo (nebo březový cukr)
200ml mandlový olej

postup:

Všechny suroviny spolu velmi dobře promícháme.
Vytvarujeme kuličky, ukládáme na suchý plech.
Pečeme 20 minut při teplotě 150 ° C.
Kulky třeba nechat vychladnout, pak s nimi manipulovat a podávat.


Mandlové kuličky jsou sladké sušenky s výraznou mandlovou chutí.


Dobrou chuť!

Perník z paleo mouky

Perník je bez lepku,vhodný i pro celiaky

Medovnik bez lepku

 

 

 

 

 

 

potřebujeme:
1 a 1/2 hrnku paleo-mandlí
1/2 hrnku paleo-len
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 lžičky mleté ??skořice
6 lžic másla (nebo arašídového oleje)
6 lžic medu (nebo melasy)
Poleva: 200 g moučkový cukr, lžička citronové šťávy, 1 bílek

postup:


Všechny ingredience spolu velmi dobře promícháme.
Vyválíme těsto a vykrajujeme perníčky.
Pečeme 6 - 10 minut při teplotě 170 ° C.
Perník vyjmeme a necháme vychladnout.
Ozdobíme bílkovou polevou.


Perník mají sladkou mandlovou chuť s medovým nádechem a skořicovou vůní.


Dobrou chuť!

Šišky z lněné mouky

Šišky jsou bez lepku,vhodné i pro celiaky

Paleo šišky kakaové

 

potřebujeme:
12 dkg paleo-len
3 lžíce březového cukru (nebo jiného cukru)
2 vejce
1/2 lžičky vanilkového cukru
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
2 lžíce oleje, cukr na posypání nebo džem na oslazení

postup:

Nejprve vyšleháme vejce, pak přidáme cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a kakao.
Do vymíchání směsi přidáme olej a nakonec vmícháme mouku.
Následně těsto rychle zpracujeme, protože houstne.
Ve velké pánvi rozehřejeme mírně olej.
Z těsta tvarujeme malé šišky a opékáme na oleji, obracíme po 3 minutách.
Je důležité, aby se koblihy pekly pomalu, aby zůstali na povrchu křupavé a uvnitř měkké.
Nakonec teplé koblihy obalíme v cukru a můžeme potřít džemem.


Šišky chutnají jako kakaové kolačky. Jsou vhodné k snídani nebo k vydatné polévce jako hlavní jídlo.


Dobrou chuť!

Vanilkové rohlíčky z mandlové mouky

Vanilkové rohlíčky jsou vhodné i pro celiaky a diabetiky.

Vanilkové rožky bez lepku

 

 

 

 

 

potřebujeme:
185 g paleo-mandlí
40 g moučkový cukr (nebo paleo Cukoressimo)
100 g másla
vanilkový cukr (nebo březový cukr zkreslený s vanilkou)



Vanilkové rohlíčky jsou vhodné i pro celiaky a diabetiky.

postup:

Všechny suroviny spolu velmi dobře promícháme.
Vytvarujeme rohlíky, ukládáme na suchý plech.
Pečeme 20 minut při teplotě 150 ° C.
Rohlíky ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.


Vanilkové rohlíčky nejsou přeslazené a mají příjemnou mandlovou chuť.


Dobrou chuť!

Mandlovo-amarantové keksy

Sušenku bez lepku je vhodný i pro celiatiky

Potřebujeme:
1/2 hrnku paleo-mandle
1/4 hrnku paleo-len
1/4 hrnku amarantové mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli, 1 lžička mleté ??skořice
3 lžíce másla (nebo arašídového oleje)
3 lžíce medu

Postup:

Všechny ingredience spolu velmi dobře promícháme.
Vyválíme těsto a formičkami vykrajujeme sušenky.
Pečeme 6 - 10 minut při teplotě 170 ° C.
Keksíky vyjmeme a necháme vychladnout.


Keksíky mají medovou chuť s mandlovým nádechem a typickou amarantové kořeněnou chutí.


Dobrou chuť!