logo         

 

 


» Paleo Chleby
Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček bez lepku je vhodný i pro celiatiky a diabetiky.

Potřebujeme:
300 g paleo-mandle
2,5 dcl arašídový olej
6 vajec
250 g březový cukr
1 balíček kypřící prášek do pečiva
100 g kondenzované ovoce
nastrouhaná kůra ze 2 citronů

Postup:

Oddělíme bílky od žloutek. Žloutky vyšleháme s cukrem.
Do vyšlehaných žloutek přidáme arašídový olej.
V jiné misce promícháme dohromady mouku, sušené ovoce, citronovou kůru a prášek do pečiva.
Smícháme směs z jedné i z druhé misky dohromady a přidáme ušlehaný sníh z bílků.
2 chlebové formy (nebo srnčí hřbet) vyolejujeme a vysypeme paleo moukou.
Těsto rozetřeme do obou forem a pečeme 45 minut při teplotě 180 ° C.

Chlebíček je svěží s příjemnou citrónovou chutí.

Mandlovo-amarantový chlebíček

potřebujeme:
4 vejce
300 g mouky paleo-mandlová mouka
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička soda bikarbona
1 polévková lžíce oleje
1 - 1,5 dcl voda
vojenské mísa nebo pekáč 25x30 cm

Chlebíček je bez cukru a bez lepku, proto je vhodný i pro diabetiky a celiaky.

postup:

V misce pořádně vymícháme 4 vejce, mouku, sůl, sodu a vodu. Nakonec přimícháme olej a mícháme, dokud nám nevznikne hustá jednotná masa.
Pekáč potřeme trochou oleje, vyložíme ho papírem na pečení, který také potřeme trochou oleje.
Do takto připraveného pekáče umístíme utřené směs a pečeme při teplotě 170 ° C asi 45 minut.
Po upečení bochník necháme vychladnout a pak vyklopíme z pekáče.

Mandlově-amarantový bochník nasládlou chuť i bez přidání cukru. V případě, že ho chcete mít ještě sladší, můžete přidat paleo-cukoressimo, případně březový cukr.

Dobrou chuť!

Lněný chleba

potřebujeme:
2 hrnky paleo-lněnou mouku
5 vajec
1/2 lžičky sody, 1 lžička soli
1/2 lžičky hořčice
1 lžíce mletých jablek
1/2 hrnku vody, 1/3 hrnku olivového oleje

Chlebíček je bez lepku a bez cukru, proto je vhodný i pro celiaky a diabetiky.

postup:

Malou vojenskou mísu potřeme olejem.
V jedné misce smícháme vlhké ingredience, v druhé misce smícháme suché ingredience.
Pak smícháme suché a vlhké ingredience dohromady.
Těsto vložíme do vojenské mísy, vytvarujeme bochník.
Pečeme 25 minut při teplotě 170 ° C.

Chlebíček má výraznou lněnou chuť a vůni. Je vhodný spíše ke slanější a neutrálním jídlům, přílohám a zelenině.

Dobrou chuť!

Mandlovo - lněný chleba

potřebujeme:
1,5 hrnku paleo-mandlové mouky
3/4 hrnku mouka amarantová
1/4 hrnku paleo-lněná mouka
4 vejce
1 lžička javorový sirup
1 lžička jablečný ocet
1/2 lžičky mořské soli, 1/2 lžičky jedlé sody


Mandlově-lněný chlebíček bez lepku je vhodný i pro celiaky.

postup:

Ze surovin vypracujeme tuhé těsto.
Vytvarujeme malý bochník.
Pečeme 30 - 35 minut při teplotě 170 ° C.
Krájíme po vychladnutí.

Chlebíček kořeněnou amarantové příchuť. Je vhodné ho používat se sladkými i slanými pomazánkami a přílohami. Pokud chcete při pečení použít srnčí hřbet nebo chlebovou formu, třeba dávku podle receptu zdvojnásobit.

Dobrou chuť!

Mrkvový chléb z dýňové mouky

potřebujeme:
2 1/2 hrnku paleo-dýňové mouky
1/2 hrnku paleo-lněné mouky
3 hrnky čerstvě nastrouhané mrkve
1 lžička soli, 1 lžičku sody
1 lžička mletého muškátového oříšku
1 lžíce skořice
5 vajec
1/2 hrnku medu
1/4 hrnku olivového oleje
1 hrnek rozinek
1 hrnek nadrobno nasekaných oříšků

Chléb je vhodný i pro celiaky.

postup:

Troubu předehřejeme na 170 ° C.
Formu na chléb vymažeme a vysypeme paleo moukou.
Mouku, koření a sodu smícháme dohromady.
Utřeme vajíčka, med a olej.
Suché přísady postupně přidáváme do vlhkých a dobře promícháme.
Přidáme mrkev a nakonec rozinky a oříšky.
Pečeme cca 30 minut, průběžně kontrolujeme.
Upečený chléb necháme odstát 10 minut, potom vyndáme z formy.


Chlebíček je sytý, má příjemnou oříškovou chuť.

PALEO Banánový chleba

potřebujeme:
2 hrnky paleo-mandlová mouka
1 hrnek vlašských ořechů
3 vejce
4 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
3 pomleté ??banány
1 vanilka
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky skořice

Chléb je bez lepku, je vhodný i pro celiaky.

postup:

Žloutky utřeme s medem do pěny.
Přidáme olivový olej, vanilku a pomixovaný banán.
Zvláště utřeme skořici, prášek do pečiva, mouku a posekané oříšky.
Bílky vyšleháme na sníh.
Suroviny promícháme, nakonec vmícháme oříšky a sníh.
Pečeme 40 - 45 minut při teplotě 170 ° C.

Tento chlebíček je skutečně vynikající, má výjimečnou chuť a vůni.

Dobrou chuť!