Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

logo         

 

 


Úvod » GHÍ - přepuštěné máslo

GHÍ - přepuštěné máslo

 

GHÍ je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů.

 

historie

Ghí, nebo ghee, nebo ghíčko, to vše je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. Během posledních pár let se můžeme s ghí setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. Z ajurvédy vychází čínská medicína, ale i veškerá západní medicína. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína, a ta tvrdí, že ghí napomáhá trávení, upravuje hladinu lipidů, cholesterolu, vyživuje nervové buňky, podporuje učení, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci, omlazuje, má hojivé účinky. Je ideální ve spojení s léčivými bylinami, takto získá tělo z jejich účinků největší prospěch.

 

Přepuštěné máslo ale není žádná novinka ani v našich krajích. Naše babičky takto zpracovávaly máslo v době největší produkce mléka, aby se nezkazilo. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve sklepě velmi dlouho! Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo, někde známé jako  šmolc, používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet…Během posledních 20 let nám potravinářský průmysl za podpory vědy vnutil myšlenku, že máslo, jako živočišný tuk, způsobuje mnoho civilizačních chorob a nasadil nám do lednic margaríny .Tvrdili nám, že nasycené tuky mají za následek obezitu a kardiovaskulární choroby. Civilizačních chorob však  neubylo…Možná proto, že už jen slepě neposloucháme a hledáme si vlastní cesty, možná proto, že ne všechny doporučení západní medicíny považujeme za směrodatné a možná jenom proto, že žádáme pro zdraví své a svých blízkých to, co nám nabízí příroda v té nejčistší podobě, možná proto se k přepuštěnému máslu vracíme!

Řadit podle 
Výrobce 

Popis produktu: České Ghí je nejzdravější a

naše cena 145,00 Kč



Popis produktu: České Ghí je nejzdravější a

naše cena 234,00 Kč



Popis produktu: České Ghí je nejzdravější a

naše cena 334,00 Kč



Popis produktu: Kakaový krém s Ghí Složení: bio

naše cena 142,00 Kč


Jak Ghí

Používat ?

Používejte ghíčko všude, kde chcete vůni a chuť másla, nemůžete udělat chybu. V první řadě, když chcete smažit. Ghí má vysoký bod kouřivosti a při zahřátí až na cca 240°C se nepřepálí, nevznikají těžce stravitelné látky, udělá se křupavá kůrka a smažené jídlo si můžete vychutnat, aniž by vám po něm bylo těžko! Ghí použijte při restování zeleniny, jako základ na polévku, omáčku, na jíšku, ale můžete jím hotový pokrm obohatit až na závěr na zjemnění. Mastěte jím knedlíky, brambory, kaše a nákypy. Potřete jím topinky, palačinky, na sucho opečené placky. Použijte jej při pečení cukroví, buchet, pečiva. Zkuste experimentovat s kořením a bylinami, tuk je nositel chutě a vůně.

 

Ghí má hojivé a regenerační účinky i při použití zevně, neobsahuje žádné přídatné látky. Mažte si s ním ruce, obličej,  kůži, lehké spáleniny. Pro naše ochucená ghíčka určitě najde každý své využití, levandulové voňavé natřete na podrážděnou kůži, nechte rozpustit na brambory, přidejte do bábovky, sušenek, na ryby a pálivé chilli použijte např. jako základ na guláš, kari, fazole, na topinky….Ve studené kuchyni, nebo jen tak namazané na rohlík ghíčko využijí hlavně ti, kdo z jakéhokoliv důvodů nemohu jíst mléčnou bílkovinu a chtějí si dopřát jeho chuť  vůni.